Najbolj smrtonosni ostrostrelec ZDA

Chris Kyle se je ponašal z rekordnim številom ostrostrelskih ubojev v Iraku. Ubil naj bi 255 ljudi, uradno so mu jih priznali 160, med njimi tudi žensko, ki je v eni roki pestovala otroka, v drugi pa granato.
“Moral sem to storiti, da bi zaščitil marince,” se je Kyle, nekdanji pripadnik elitnega voda Tjulnjev, branil v pogovoru z revijo Time pred letom dni. “Hočete izgubiti svoje fante ali raje odstranite enega od onih?”
Sprva mu ubijanje ni šlo tako lahko od rok, a je vedel, da je potrebno za reševanje življenj. “Za vsakega človeka, ki sem ga ubil, trdno verjamem, da je bil pokvarjen. Ko se bom srečal z Bogom, bom imel veliko stvari, zaradi katerih se bom moral zagovarjati pred Njim, a uboji tistih ljudi ne bodo med njimi.”
Ob tem je še dejal, da nobenega izmed svojih ubojev ne obžaluje, da pa bo ta del svojega življenja brez težav pustil za seboj in se posvetil družini. “Sem boljši mož in oče, kot sem bil morilec,” je dodal.


38-letnega Kyla, ki so mu nadeli vzdevek “Ameriški ostrostrelec”, in še enega veterana, Chada Littlefielda, je v soboto na strelišču v Teksasu ubil 25-letni nekdanji marinec s posttravmatskim sindromom Eddie Ray Routh. Oblasti so Routha štiri ure pozneje aretirale in ga obtožile dvakratnega naklepnega umora. Routh je dejanje priznal, povod zanj pa ostaja nepojasnjen.
Knjižna uspešnica in vrsta priznanjChris Kyle je veljal za najbolj smrtonosnega ostrostrelca v zgodovini ZDA in je opravil kar štiri rotacije v Iraku, kjer so mu uporniki nadeli vzdevek “Hudič” in na njegovo glavo razpisali bogato nagrado.
O svojem delu v vojski med letoma 1999 in 2009 je lani napisal knjižno uspešnico Ameriški ostrostrelec: avtobiografija najbolj smrtonosnega ostrostrelca v zgodovini ameriške vojske in z njo čez noč postal velik zvezdnik.

Za svoj pogum je bil odlikovan z dvema srebrnima zvezdama in številnimi drugimi priznanji. Po upokojitvi je oče dveh otrok ustanovil neprofitno fundacijo za pomoč veteranom s posttravmatskim stresnim sindromom in postal inštruktor ostrostrelcev – tudi Routha, ki se je nazadnje obrnil proti učitelju.
Umrl tako, kot je živel“Šokantno in srhljivo je, kako je Kyle končal svoje življenje, in to po vsem, kar je doživel v karieri,” je povedal soavtor njegove knjige Scott McEwen. Lokalni časnik Fort Worth Star-Telegram pa: “Umrl je tako, kot je živel – s strelnim orožjem.”
V nedavnem intervjuju o povodu pokola otrok v osnovni šoli v Newtownu in posledičnih polemikah o nadzoru nošenja orožja v ZDA se je Kyle izrekel proti prepovedi in menil, da bi morali učitelje in vzgojitelje izšolati za uporabo strelnega orožja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s