Najnevarnejša pot na svetu

Steza je poznana tudi kot ‘El caminito del rey‘ (v prevodu Kraljeva mala steza), poteka pa po veličastnem kanjonu El Chorro v španski Malagi. Včasih je bila to izjemno priljubljena ‘ročno’ izdelana turistična atrakcija, široka zgolj 1 meter, ki je ponujala veličasten pogled po regiji Alora.

Steza je bila zgrajena leta 1901, in sicer da so se lahko po njej delavci hidroelektrarne premikali med slapovi Chorro in Gaitanejo. Za njeno izdelavo so potrebovali več kot 4 leta in kmalu je postala priljubljena turistična atrakcija. Toda sedaj je steza v popolnem razsulu, na nekaterih delih pa je celo tako poškodovana, da so od nje ostali le kovinski nosilci, ki so jo podpirali. Nekateri izmed njih manjkajo, spet drugi pa so popolnoma razrahljani in vsekakor nevarni za hojo.

Leta 1992 so stezico razglasili za nevarno in jo zaradi tega tudi zaprli. Vendar to ni ustavilo navdušencev, da se ne bi povzpeli nanjo in doživeli malo adrenalinskega naboja. Nekateri izmed njih so zaradi padca tudi umrli, zato so se oblasti odločile, da bi bilo bolje, če stezo obnovijo in s tem preprečijo nadaljnje smrtne žrtve. Junija 2011 so se lokalne oblasti v Andaluziji in Malagi družno odločile, da namenijo skoraj 10 milijonov evrov za obnovitev in postavitev parkirišča ter muzeja. Projekt obnove naj bi trajal približno 3 leta, pri tem pa bodo ohranili nekatere že obstoječe nosilce, na katere bodo dodali nove materiale. Tako bo El caminito del rey spet postal zanimiva turistična atrakcija, na kateri bodo lahko uživali številni ljubitelji lepih razgledov.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s