SAS elitna enota britanske vojske

 

SAS je elitna enota britanske vojske, po kateri se zgledujejo mnoge druge posebne enote povsod po svetu. Enota je nastala leta 1941, slavna pa je postala predvsem po uspešnem reševanju talcev z iranskega veleposlaništva v Londonu leta 1980.

 

Trening enot SAS - 6

Enote SAS med drugo svetovno vojno (Foto: sasspecialairservice.com)
 

Njihove naloge so izvajanje posebnih operacij v vojnem času in boj proti terorizmu. Ob nastanku sredi druge svetovne vojne je SAS delovala kot hitra napadalna enota, ki je na puščavskih bojiščih Afrike s posebej opremljenimi džipi izvajala hitre napade na sovražnikova letališča. Po vojni so enoto sprva razpustili, saj ni bila več potrebna, a so si kmalu premislili, saj se je pokazala potreba po posebnih enotah, ki lahko dlje časa delujejo globoko na sovražnikovem ozemlju. Nastala je enota SAS, kakršno poznamo danes. Njihov moto vse od nastanka ostaja: “Who Dares Wins” (v prevodu: “drzni zmagajo”).
A v SAS, ki jo imajo mnogi za najboljšo posebno enoto na svetu, je zelo težko priti. Njihov trening je med najtežjimi na svetu, konča pa ga manj kot 10 odstotkov prijavljenih kandidatov (teh je ponavadi okoli 200). Kandidate zato inštruktorji že na začetku pozdravijo z besedami: “Lepo, da ste se vsi zbrali tukaj, a večina vas tukaj ne bo več kot nekaj dni.”
Trening traja okoli šest mesecev in je izjemen preizkus moči, vzdržljivosti in vztrajnosti. Poteka na različnih lokacijah, od gorovij Walesa pa do džungle. Izbor poteka dvakrat letno, vsi kandidati pa morajo že pred tem služiti v britanskih oboroženih silah. Trening poteka v naslednjih stopnjah:
Predstavitev (trajanje – 1 teden)
Tu se kandidati podrobno seznanijo z delovanjem SAS, opravijo prve preizkuse v navigaciji (branje zemljevidov, orientacija), opravijo test fizičnih sposobnosti in plavalni test ter preizkus prve pomoči. Seznanijo se z nadaljnjim potekom treninga ter (veliko) možnostjo, da ga ne bodo končali

Trening enot SAS - 9

Vojaki SAS med treningom (Foto: sasspecialairservice.com)
 

Telesna pripravljenost in navigacija (štirje tedni)
Poteka v gorovju v Walesu, imenovanem Brecon Beacons, kjer so vremenske razmere zahtevne in nepredvidljive. Začetni testi PFT (Personal Fitness Test) so enaki standardnim preizkusom pripravljenosti v vsej britanski vojski. Kandidati morajo preteči 2,4 kilometra v manj kot devetih minutah, pred tem pa narediti še vsaj 44 sklec in 50 trebušnjakov v manj kot dveh minutah. Med pogostimi pohodi po Breaconu (ponavadi tudi z oteženimi nahrbtniki) se kandidati učijo branja zemljevidov, velikokrat pa morajo na teren tudi sredi noči. Eden izmed pohodov v prvem tednu se imenuje “Fan Dance”. Gre za 24-kilometrski pohod, ki je prvi pokazatelj, ali so kandidati iz pravega testa. Fizična zahtevnost in miselni pritisk se vseskozi stopnjujeta. Zadnji testni teden kandidati šest dni zapored prehodijo vsak dan večjo razdaljo z vedno večjim bremenom. Predzadnji dan morajo prehoditi 35 kilometrov z na roko narisanim zemljevidom, medtem ko jih zadnji dan čaka končni preizkus vzdržljivosti: 65-kilometrski pohod v manj kot 20 urah z vso opremo in orožjem ter 25 kilogrami dodatne teže.
Nadaljnji trening (štirje tedni)
Sestavljen je iz urjenja z orožjem, vozili, eksplozivi in patruljiranja v majhnih skupinah.
Trening v džungli (šest tednov)
Ponavadi ga izvajajo v deževnih gozdovih Bornea. Kandidati se tu v majhnih skupinah spopadejo s stalno vlago in dežjem, piki žuželk in ostalimi nevarnostmi, ki jim zbijajo moralo. Učijo se veščin preživetja v džungli, navigacije, patruljiranja v majhnih skupinah ter še mnogo drugega. Na končnem preizkusu morajo kandidati vse naučeno pravilno uporabiti v taktični situaciji.

Preživetje, izmikanje, upiranje zasliševanju (štirje tedni)
Peščica kandidatov, ki uspešno opravi vse prejšnje naloge, se sedaj spopade z zadnjim preizkusom. Ker se operacije za sovražnikovimi linijami pogosto izjalovijo, SAS išče može, ki se lahko izmaknejo zajetju in zbežijo ali v nasprotnem primeru upirajo zasliševanju.

Trening enot SAS - 2

Zaščitni znak enot SAS in njihov moto (Foto: sasspecialairservice.com)
 

Pri begu in izmikanju kandidati dobijo le kratka tehnična navodila, potem pa jih, oblečene v plašče iz druge svetovne vojne ter opremljene z osnovno opremo za preživetje, pošljejo na teren, kjer se morajo tri dni zapored izmikati posebnim enotam, ki jih lovijo. Ne glede na to, ali jim uspe ali ne, jih na koncu čaka še hujši preizkus – zasliševanje. Kar 36 ur morajo kandidati prestati brutalno zasliševanje njihovih mentorjev, pri tem pa ne smejo odgovoriti na nobeno vprašanje. Edino, kar lahko povejo, so ime, čin, serijska številka in datum rojstva. Po končanem treningu peščica kandidatov prejme baretko z značilnim logotipom enote, bodalom s krili, ter se tako pridruži peščici najboljših bojevnikov na svetu. A trening se tu ne konča, saj se morajo vojaki pod budnim nadzorom še marsikaj naučiti. V nadaljnjem treningu jih čakajo ostrostrelska šola, skoki s padalom ter ravnanje z eksplozivi, ob morebitnem neuspehu pa jih celo na tej stopnji čaka izključitev iz SAS ter vrnitev k starim enotam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s