Resnica o vampirju

 

Vlad III. ali Vlad Tepeš, kot so ga tudi imenovali, kar v prevodu pomeni ’tisti, ki nabada’, naj bi se rodil 25. novembra leta 1431 v Sigišoari v Transilvaniji. Vlad III. je imel starejšega brata Mircea in mlajšega polbrata z imenom Radu. Ko je bil Vlad star dvanajst let, sta morala z mlajšim bratom oditi kot talca na dvor otomanskega cesarstva (današnja Turčija). V tem času so njegovega očeta sprejeli v Zmajev red, zato je dobil naziv ‘Dracul’. 

 

Vlad Dracula

Vladov portret (Foto: wikimedia.com)

Po treh letih ujetništva se je Vlad vrnil v Transilvanijo, Radu pa je ostal v Turčiji. Leta 1447 so uporniki ubili njegovega očeta in starejšega brata Mircea, ki naj bi ga mučili z žarečim železom in ga živega pokopali.

Navkljub mladosti mu je uspelo prevzeti oblast v Valahiji in začeti svojo kampanjo, ki ga je zaznamovala za vse večne čase. Po nekaterih virih naj bi maščeval očetovo in bratovo smrt že na svojem kronanju kot vladar Valahije (Romunije). Zaprl naj bi tiste, za katere je sumil, da so bili vpleteni v upor, in jih z družinami vred dal natakniti na kole. Podatki o tem so si precej nasprotujoči.
Ni pa dvoma o grozodejstvu, ki ga je storil leta 1459 v transilvanskem mestu Brasov, čeprav je tudi tu težko ločiti resnico od mitov. Po najhujši verziji naj bi dal na kole natakniti 30.000 meščanov. Sredi tega ‘gozda nataknjenih trupel’ naj bi si dal postaviti mizo za večerjo in naj bi jo pojedel med umirajočimi. Razlog za ta pokol naj bi bilo maščevanje očetove smrti, pravi razlog pa je bil verjetno globlji. V tem mestu se je s svojimi pripadniki skrival Dan III., ki je trdil, da je zakoniti vladar Valahije. V bitki ga je Vlad premagal in ga dal obglaviti.

Vlad Dracula

‘Gozd nataknjenih trupel’ (Foto: wikimedia.com)

Po tem pokolu je Vlad vse svoje misli usmeril proti otomanskemu kraljestvu. Bil je odločen, da bo ustavil turške vpade v Evropo in je v ta namen postavil palačo v Bukarešti in zgradil postojanke po vsej Valahiji. V eni od njih naj bi sprejel predstavnike otomanskega cesarstva in jim ukazal, da snamejo turbane. Ker tega niso hoteli, naj bi jim dal turbane z žeblji pribiti na glavo.

Zgodbe o Vladovih grozodejstvih nad turškimi vojaki verjetno niso pretirane. Mehmet, eden od turških poveljnikov, je opisal svojo grozo pred utrdbo Targoviste, kjer naj bi bilo na kole nataknjenih 20.000 mož, in Mehmet je bil tisti, ki je valaškemu gospodarju dal vzdevek Kaziklu Bey – Impaler.

Po bitkah se je Vlad navadno vračal v grad Poienari, od koder je vladal Transilvaniji. Leta 1476 je umrl med bitko s Turki. Nihče ne ve točno, kako je umrl. Morda so ga ubili plačani morilci, ki so se vtihotapili v njegovo vojsko, lahko je umrl med samim bojem, imel pa je tudi navado, da se je preoblečen v nasprotnika večkrat odpravil na kakšen hrib v bližino bojnega polja in si ogledoval bitko. Zato je možno, da so ga ubili njegovi lastni vojaki. Obstaja mit, da naj bi Vlada obglavili, njegovo glavo pa poslali sultanu, vendar ni nobenih dokazov o tem.

Vlad Dracula

Vlad na dvoru (Foto: wikimedia.com)

Vlad je bil znan tudi po tem, da naj bi pil kri svojih sovražnikov in celo, da je občasno jedel človeško meso. O njegovi okrutnosti ni nobenega dvoma, vendar pa je po vsej verjetnosti Vlad III. Dracula zadal otomanskemu cesarstvu tako težke rane, da niso mogli nikoli zasesti Evrope. V vsakem primeru pa nima nobene prave povezave z likom, ki si ga je skoraj štiristo let kasneje izmislil Bram Stoker.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s