Obsojenci, ki so preživeli

Nasprotniki in zagovorniki smrtne kazni so še danes ujeti v burne razprave. Ali je pravično v imenu zakona vzeti življenje ali ne in ali se usmrčenec s tem odkupi za storjeno. To sta samo dve vprašanji, ki jima ni lahko priti do dna. Kakor koli že, nekateri obsojenci so bili obsojeni na smrt, kazen nad njimi je bila izvršena, njim pa je nekako uspelo preživeti.

Obsojenci, ki so preživeli usmrtitve - 1

Elizabeth Proctor in njen mož v filmu The Crucible (Foto: wikimedia.com)
 

Elizabeth Proctor
Resnici na ljubo, Elizabeth ni bila nikoli usmrčena. Leta 1962 so jo obsodili, da je čarovnica v zloglasnih Salemskih procesih v ZDA, po katerih je bil posnet tudi film. Elizabeth so obsodili na smrt, vendar je bila noseča in zato so njeno usmrtitev prestavili. Rodila je fantka, po tem pa naj bi jo usmrtili, vendar so zaradi javnega nasprotovanja Elizabeth izpustili. Ker pa je bila njena usmrtitev pravnomočna, je od takrat naprej veljala za mrtvo. Malo pred njo so zaradi čarovništva usmrtili njenega moža in ker je bila mrtva tudi ona (uradno), ni smela prevzeti hiše svojega moža.
John Henry George Lee
John naj bi umoril Emmo Keyse. Kar trikrat so ga poskusili obesiti, a je John Henry preživel.
William Duell
William Duell je bil obešen poleg štirih ljudi, vseh pet pa je bilo obsojenih zaradi posilstva in umora dekleta z imenom Sarah Griffin. William je bil obešen vsaj 20 minut, preden so ga pripeljali v mrtvašnico, kjer je eden od delavcev, tik pred seciranjem trupla, opazil, da še zmeraj diha. Williamovo kazen so nato spremenili v dosmrtno izgnanstvo.

Obsojenci, ki so preživeli usmrtitve - 3

Zoleykhah Kadkhoda, v nekaterih primerih kamenjanja imajo navado žrtev zakopati do pasu ali vratu. (Foto: wikimedia.com)
 

Zoleykhah Kadkhoda
Leta 1997 so Zoleykhah v Azerbajdžanu obsodili zaradi prešuštništva in jo obsodili na kamenjanje. Kazen so tudi izvedli, vendar so nato v mrtvašnici ugotovili, da dekle še diha. Pozneje so jo izpustili, predvsem zaradi pritiska mednarodne javnosti.
Wenseslao Moguel
Leta 1915 so ga ujeli v eni od bitk med mehiško revolucijo. Takoj so ga obsodili na smrt in ga postavili pred strelski vod. Zadelo ga je devet krogel, kot deveti ga je ustrelil poveljnik naravnost v glavo. Kljub temu je preživel in živel še precej časa. Eno njegovih zadnjih fotografij so posneli leta 1937.
John Smith
John Smith je bil vlomilec, ki je vlamljal v glavnem v Londonu. Leta 1705 so ga obsodili na smrt, med gledalci pa so bili takrat v glavnem njegovi domači in prijatelji, ki so prijeli obsojenca in mu toliko pomagali, da si ni zlomil vratu. Po 15 minutah na vrvi je bil John oproščen. Nenadejana rešitev pa Johna ni kaj prida spametovala. Nadaljeval je z vlamljanjem in kmalu so ga ujeli še drugič, vendar ga je tokrat porota izpustila. Kljub temu so Johna ujeli še tretjič in tokrat zanj naj ne bi bilo rešitve, vendar je tožilec dan pred obsodbo umrl in Johna so izpustili. Vendar so ga, ko je bil star 65 let, ujeli še enkrat, tudi tokrat je vrvi ušel, vendar je bil deportiran v ZDA.
Anne Green
Anne Green je bila služkinja pri neki premožnejši družini, kjer jo je zapeljal eden od nečakov gospodarja. Anne je devet mesecev pozneje rodila, vendar se je otrok rodil mrtev. Kljub temu so jo obsodili za detomor in jo obsodili na smrt. Anne je prosila svoje prijatelje, da naj, ko bo padla skozi loputo, še povlečejo za njene noge, da bodo zagotovili, da si bo zlomila vrat. Pozneje so ugotovili, kljub trudu množice prijateljev, da Anne še diha in oblasti so jo izpustile.
Joseph Samuel
Joseph je bil član skupine, ki je okoli leta 1800 umorila več ljudi ter izvršila večje število ropov. Joseph bi moral biti obešen tako kot ostali, vendar se je prvič vrv pretrgala. Pri drugem poizkusu se je zanka snela iz njegove glave, pri tretjem pa se je vrv spet strgala. Nato so (ne)srečnega Josepha pomilostili na dosmrtno ječo.

Obsojenci, ki so preživeli usmrtitve - 2

Willie Francis (Foto: wikimedia.com)
 

Maggie Dickson
Maggie se je poskušala znebiti trupelca svojega otroka tako, da ga je hotela vreči v reko. Otrok je sicer umrl naravne smrti, vendar so jo vseeno obsodili na smrt. Po usmrtitvi so njeno telo v krsti prenesli do pokopališča, ko je procesijo zmotilo trkanje iz krste. Maggie so izpustili in živela je še 40 let.
Willie Francis
Leta 1945 so Williea aretirali zaradi umora prodajalca v lekarni. Čeprav je priznal, so ga obsodili na smrt z elektriko. Williea so posadili na stol in spustili električni tok skozi njegovo telo. Willie je začel vpiti, vendar ni umrl. Po nekaj urah so ga odpeljali nazaj v celico. Pozneje se je izkazalo, da sta stol napačno priklopila pijana paznika. Leta 1947 so Williea uspeli usmrtiti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s