Mož, ki je preživel

Obešanje je bilo še nedolgo nazaj priljubljen način usmrtitve. Smrt je bila javna in je vedno privabila mnogo gledalcev. Neverjetno pa je, da je omenjeno metodo usmrtitve en sam človek postavil na glavo

Mož, ki je ušel smrti - 4

John ‘Babbacombe’ Lee (Foto: paranormalhaze.com)

Čeprav je od dogodka minilo več kot 100 let, nenavadna zgodba o Johnu ‘Babbacombe’ Leeju še dandanes šokira ljudi. John je bil v sumljivih okoliščinah obtožen brutalnega umora Emme Anne Whitehead Keyse, ki je z dvema služabnikoma in kuharjem (Johnovim polbratom) živela v majhni vasici Babbacombe v okrožju Devon. Emmo Keyse so 15. novembra leta 1884 našli s prerezanim vratom, tremi ranami na telesu, truplo pa naj bi morilec poskusil celo zažgati.
John Lee je bil zaradi svoje preteklosti pravi kandidat za osumljenca, saj se je takoj po končani šoli prvič zaposlil prav pri Keysevih. Kmalu se je pridružil mornarici, kjer so ga zaradi zdravstvenih težav odpustili. Nedolgo zatem je že čepel v zaporu zaradi kraje na delovnem mestu. Zaradi zaporne kazni se je družini Keyse smilil, zato so ga po prihodu iz zapora ponovno vzeli v službo. Ker je bil v času umora edini moški v hiši, je bil Lee prvi osumljenec. Poleg tega je imel na roki tudi ureznino, ki je ni znal pojasniti. Čeprav so bili dokazi z današnjega stališča povsem nezadostni in posredni, je bilo v tistem času to dovolj za Leejevo obsodbo.
Čeprav je Lee vztrajal pri svoji nedolžnosti, so ga leta 1885 obsodili na smrt z obešanjem. Njegov krvnik James Berry je pred izvršitvijo kazni večkrat preveril delovanje lopute na vislicah. Preizkus je vsakič uspel, ko pa je na vrsto prišel Lee, je loputa trikrat zapored zatajila. Obešanje so zato uradno preložili, kazen pa spremenili v dosmrtno ječo. Razlog za spremenjeno kazen je bil, da se noben človek ne bi smel dvakrat soočiti s smrtjo. Sodnik je namreč menil, da je Leejeva groza ob večih poskusih obešanja dovolj velika kazen.

Mož, ki je ušel smrti - 5

Porušena domačija, kjer se je zgodil brutalni umor. (Foto: paranormalhaze.com)

 

Lee je bil po 22 letih za rešetkami izpuščen, nihče pa ne ve, kaj točno se je z njim nato zgodilo. Mnogi so verjeli, da je zbežal v drugo državo, spet drugi so menili, da je živel v Londonu, kjer naj bi na začetku druge svetovne vojne med nemškim bombnim napadom zopet prelisičil smrt. Ta naj bi ga končno dohitela na jugozahodu Anglije, kjer so našli potrdilo o smrti človeka z imenom John Lee, ki naj bi bil popotnik in slikar. Vzrok smrti naj bi bila bolezen srca, medtem ko naj bi bilo truplo v neoznačenem grobu blizu stare delavnice. Čeprav je njegov grob že davno pozabljen, njegova izjemna zgodba o tem, kako se mu je uspelo s pomočjo usode ali sreče večkrat zapored izogniti smrti, še dandanes buri domišlijo in bo najverjetneje za vedno ostala zavita v tančico skrivnosti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s