Mafija

Beseda mafija izhaja iz poimenovanja sicilijanske Cose Nostre, kriminalnih skupin, ki so prevzele lokalno oblast na območjih v južni Italiji. Strokovnjaki menijo, da beseda izhaja iz arabske besede mahyas, ki pomeni hvalisavec, agresivec in lopov. Kot je znano so Arabci zavzeli Sicilijo med leti 950 in 1072, torej beseda  izvira iz takratnega obdobja. Cosa Nostra je močna organizacija, ki v jedru temelji na družinskih povezavah in ustvarja svojo vlado s pomočjo agresivne sile in denarja, pridobljenega na protipraven način.

Mafija nadzoruje svet-11

Al Capone, najbolj znani mafijec v zgodovini (Foto: wikimedia.com)

Cosa nostra

V prvi polovici dvajsetega stoletja je na Siciliji nastalo več skupin, ki so se ukvarjale z igralništvom, prostitucijo, nadzorom in trgovino z mamili. Mafija se je že pred drugo svetovno vojno razširila v ZDA, kjer je irskim, židovskim in ostalim kriminalnim skupinam prevzela dobršen del posla. Cosa Nostra je dobro poznana iz filmov, kot so Boter, Goodfellas in iz serije Sopranovi. Člani in vodje, kot so bili Al Capone, Lucky Luciano, Anthony Salerno, so postali vzor marsikateremu mlademu kriminalcu in pisateljem. Preiskovalci trdijo, da je mafija samo v letu 2008 v Italiji ustvarila 65 milijard evrov neobdavčenega denarja, kar bi, v primeru, da bi bila pravno-formalna organizacija, imela prvo mesto med italijanskimi podjetji.

Mafija nadzoruje svet

Bratva prisostvuje pogrebu. (Foto: russianballer.com)
 

Ruska mafija ali Bratva (bratovščina)

Ruska mafija je najštevilčnejša in najvplivnejša mafijska združba na svetu, saj šteje od 100.000 do 500.000 članov. Mnogo ruskih mafijcev ima judovske korenine, njihovo širjenje je povezano z migracijami Judov na zahod in po vojni v Izrael. Veliko kriminalcev je imigriralo v ZDA in Izrael z nemškimi potnimi pod pretvezo, da so žrtve nacizma. Tako so lahko celotne kriminalne dejavnosti prenesli v druge države. Mednarodno so predvsem vpeti v trgovino z belim blagom, črnim trgom nafte, orožjem in jedrskim materialom. V zadnjem času je ruska mafija prisotna tudi v medijih.

Mafija nadzoruje svet-9

Viktor Bout, znani preprodajalec orožja v tajskem zaporu. (Foto: New York Times)

Film z naslovom Gospodar vojne je nastal na podlagi zgodbe o resnični osebi, znanem ruskem trgovcu z orožjem Viktorju Boutu (tudi judovskega rodu), ki je že nekaj časa zaprt na Tajskem. Navkljub ameriškim pozivom po izročitvi, Bout ostaja v tajskem priporu. FBI že dolgo išče tudi ‘botra vseh botrov’ ruskega podzemlja, Ukrajinca Semjona Mogileviča. Za kakršno koli informacijo o njem je razpisana nagrada v višini 100.000 ameriških dolarjev. Mogilevič je svoj uspeh dosegel s preprodajo osebnih stvari Judov, ki so bežali iz Ukrajine v Izrael pred boljševističnim terorjem. Po besedah ameriških preiskovalcev ima na vesti gospodarski kriminal, kot tudi več umorov svojih konkurentov na vzhodu in zahodu.

Biznis z belim prahom

Mafija nadzoruje svet-1

Člani kolumbijskega kartela na poti v zapor (Foto: New York Times)
 

Kolumbijski karteli so velik trn v peti ameriškim oblastem. Največji izvozni artikel kolumbijskih kriminalcev gre skozi nos večine svetovnih uživalcev kokaina. Američani beležijo visoko stopnjo uporabe kolumbijske droge, saj je Kolumbija relativno blizu, ustaljene poti potekajo čez Mehiko po kopnem in z ladjami ter letali preko mehiškega zaliva do Floride. Eden najbolj znanih preprodajalcev in mafijec na svetu Pablo Escobar je nadzoroval trgovino s kokainom in ob tem služil mastne dobičke. Rodil se je revnim staršem v Rionegru v Kolumbiji. Legenda pravi, da ga je učitelj nekoč poslal domov, ker ni imel čevljev. Leta 1989 ga je ameriška revija Forbes proglasila za sedmega najbogatejšega človeka na svetu. Imel naj bi 9 milijard ameriških dolarjev (skoraj sedem milijard današnjih evrov). Štiri leta kasneje so ga z ameriško pomočjo ubili kolumbijski vojaški specialci. Kolumbijsko mafijo naj bi policija uspela močno oslabiti. V zadnjem času je vse več mafijcev vstopilo v politiko in si tako kupilo nedotakljivost.

Skrivnostne triade

Mafija nadzoruje svet

Kitajske triade (Foto: chinasmack.com)
 

Kitajske triade pridobivajo na moči istočasno s povečevanjem gospodarskega razvoja njihove matične države Kitajske. Njihova baza je Hongkong, so pa med drugim prisotni v New Yorku, Los Angelesu, Singapurju in tudi na Tajvanu. Poleg klasičnih mafijskih poslov so prevzeli proizvodnjo in distribucijo medijskega piratstva. Ob izrazitejši vpletenosti Kitajske v svetovno trgovino in gospodarstvo so Kitajci začeli preganjati medijske pirate, katere so prej podpirali. Tako so organizirane kriminalne skupine našle mesto v
bližnjih državah in mestih. Domneva se, da jih je nekje do 50.000 po celem svetu, čeprav imajo svoje centre v Makau in Hongkongu, kjer nadzorujejo igralniško industrijo. Po besedah kitajskih preiskovalcev iz naslova igralništva na leto obrnejo do 15 miljard ameriških dolarjev (11 milijard evrov).

Tradicionalne skupine yakuza

Mafija nadzoruje svet-8

Yakuze se vračajo z letnega sestanka. (Foto: Wikipedia)
 

Japonski mafijski sindikati, imenovani yakuza, izhajajo iz 17. stoletja, ko je takratna oblast v cesarstvu Edo dovolila, da so varovali trgovce. Razvili so svoje ilegalne igralnice, sčasoma so pridobili veliko moč, ki se v modernem času kaže v nadzoru bank, podjetij in različnih javnih organizacij. Danes se ukvarjajo s prostitucijo, ilegalno produkcijo pornografije, trgovino z drogami in s pobiranjem mafijskega davka za varovanje. Po zadnjih podatkih jo sestavlja 110.000 članov v 2500 družinah, ki so razpršene po vsem svetu. Znani yakuza mafijec Susumu Ishii je veljal za enega najbogatejših Japoncev. Med drugo svetovno vojno se je izšolal za kamikaze pilota, vendar ni nikoli dobil priložnosti, da pomaga svoji domovini. Pozneje je osnoval svojo mafijsko družino. Ob smrti leta 1992 je 69 let star yakuza zapustil 1,5 miljarde dolarjev.

Razpad Jugoslavije

Mafija nadzoruje svet-3

Beograjski kriminalec Kristijan Golubović, edini preživeli iz generacije mafijašev, ki so kraljevali na začetku devetdesetih. (Foto: srbijanet.rs)
 

Zahodno-balkanske mafijske združbe so bile v socializmu omejene na ožje, lokalno delovanje. Ob koncu 80. let pa so ob razpadanju Jugoslavije pridobile na moči z okoriščanjem v vojni v Jugoslaviji in s črnim trgom. Tradicija albanske mafije izhaja iz 15. stoletja, ko so se oblikovali posamezni družinski klani z namenom prevzeti oblast nad določenimi območji. Njihovi strogi zakoni, imenovani kanuni, so se obdržali vse do danes. Albanska mafija je prisotna po vsej Evropi in v ZDA, nadzoruje balkanske poti z belim blagom in drogami. Z vojno na Kosovu so kriminalci začeli intenzivneje širiti svojo dejavnost na mednarodno prizorišče. Črnogorska in srbska mafija sta doživeli pravi preporod pod vladavino Slobodana Miloševića. Ob začetkih razpada nekdanje skupne države in vojne je bila celotna država pod embargom na uvoz različnega blaga, od orožja, nafte, do cigaret in luksuznega blaga. Kriminalci so s tihotapljenjem blaga in oderuškimi cenami dobili nov zagon, začeli so  bogateti in prevzemati oblast.

Mafija nadzoruje svet-12

Beograjski kralj avtomobilskih tatov Aleksandar Knežević – Knele. (Foto: Facebook)
 

Začetek devetdesetih je prinesel nekaj imen, ki so dosegli pravi zvezdniški status. V Beogradu se je mladi Aleksandar Knežević – Knele, kralj avtomobilskih tatov, nastavljal fotografskim objektivom, preden je bil ubit leta 1992 star 21 let. Vodja navijačev Željko Ražnjatović – Arkan, nekdanji uslužbenec uprave za državno varnost (UDBA), v 70. letih zadolžen za eliminacijo državnih sovražnikov in vohunov, pa je dobil od oblasti vsa sredstva in neformalna dovoljenja za ustanovitev paravojaške mafijske skupine, ki je plenila in ubijala civiliste na vojnih območjih. Arkana so ubili v Beogradu leta 2000.

Kot kaže, bodo mafijske skupine vzporedno z oblastjo vedno nadzorovale svet. Navkljub političnim obljubam o preprečevanju kriminala je število kriminalcev naraščalo skozi vsa obdobja. V interesu mafije je, da prevzame popoln nadzor nad svetom, da uveljavi svoja pravila igre. Njen uspeh je odvisen od količine denarja in organiziranosti ter sposobnosti uveljavitve svojega načina poslovanja in življenja. Zlepa ali zgrda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s