Cosa nostra

Cosa nostra je gotovo najbolj poznana italijanska mafija, predvsem zaradi ameriških filmov. Hkrati je tudi ena izmed ekonomsko najbolj močnih in vplivnih kriminalnih združb. Izsiljevanja, droga, prostitucija so še vedno zanesljivi viri njenih dohodkov, vendar  se je v zadnjih letih posodobila in svoje lovke razpredla tudi na področje podjetništva, finančnih investicij in javnih naročil.


Nino de Santis, vodja oddelka za organiziran kriminal policije v Palermu: »Cosa Nostra je še vedno zelo močna kriminalna organizacija. Njena moč pa je v tem, da zna pronicati v gospodarstvo, v družbo in tudi v politiko veliko bolje kot druge organizacije.”
Coso nostro je najmanj 13 let vodil Bernardo Provenzano, človek, ki ga je policija iskala več kot 40 let in ga našla nedaleč od rodnega Corleona, mesteca v zaledju Palerma, ki slavo dolguje filmu Boter. Bos vseh bosev je našel zatočišče v podzemnem bunkerju skromne podeželske hišice.  Na kmetiji se je Provenzano skrival poldrugo leto, preden so ga aprila lani odkrili policisti. Naleteli so na starčka nedolžnega videza, ki je bil videti vse kaj drugega kot mafijski bos. Policija je v bunkerju našla tudi znamenite pizzine, drobne lističe, ki so bili njegova vez s svetom in hkrati orodje vladanja.
Michele Prestipino, tožilec: »*Pizzini* se uporabljajo za izmenjavo informacij in za usmerjanje kriminalne dejavnosti Cose Nostre.«
Pizzini so klasičen in najbolj varen način komunikacije med mafijci. Ovite v lepilni trak in skrite med prsti, jih je mogoče brez težav vtihotapiti celo v zapor. Napisani so v šifrah. Vsaka slovnična napaka nosi skrito sporočilo. Vsak citat iz biblije ima določen pomen.
Michele Prestipino, tožilec: » Citirane osebe, ne le prejemnike sporočil, navajajo vedno s števili  oziroma alfanumerično šifro, nikoli z imenom.”
Salvo Palazzolo, novinar časopisa La Republica: » S *pizzini* je Provenzano pošiljal navodila svojim pomočnikom tudi o političnih preferencah oziroma so ga njegovi najožji sodelavci spraševali, koga naj volijo.«
Pizzini, ki so jih policisti našli pri Provenzanu so tudi dokaz, kako močno je mafija prisotna v sicilijanski družbi. Nekateri so ga namreč spraševali tudi za družinske in celo ljubezenske nasvete. Zanimalo nas je tudi, zakaj jih Provenzano ni uničil in s tem izbrisal dokazov.
Michele Prestipino, tožilec: » Ohranjeni *pizzini* so bili namreč tudi neke vrste zagotovilo, da je bilo delo opravljeno oziroma da je bila naloga opravljena tako, kot je veleval ukaz.«
Prav na podlagi teh lističev so policisti kasneje aretirali nekatere najožje Provenzanove sodelavce. Tudi zaradi tega bo Cosa nostra težko našla naslednika Provenzana. 
Nino de Santis, vodja oddelka za organiziran kriminal policije v Palermu: » Ne verjamem, da ga bo mogoče zlahka nadomestiti. Provenzano je bil namreč tudi simbol Cose Nostre, ki je iz prvotno podeželske prerasla in se preoblikovala v podjetniško oziroma poslovno mafijo.«
Najbolj verjetna naslednika sta trenutno dva: Salvatore Lo Piccolo in Matteo Messina Denaro. Obema je policija na sledi že vsaj 20 let.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s