Brutalne tolpe v zaporih

 

Vse večje zaporniške tolpe imajo prste v vseh kriminalnih aktivnostih. Prostitucija, droge, umori, ugrabitve, izsiljevanja, pranje denarja …

Razlika med njimi in ‘običajno’ mafijo je v tem, da v večini primerov glavni akterji vodijo svoje niti izza rešetk.

Tolpe v zaporih so sprva nastajale zato, da so se zaporniki obvarovali pred drugimi zaporniki. Kmalu pa so se zaporniške tolpe začele razvijati in v nekaterih primerih celo obvladovati ‘kriminalni teren’ izven zaporov. Tolpe je zelo težko preganjati, saj je mnogo članov tako ali tako v zaporu, v mnogih primerov z dosmrtno zaporno kaznijo brez možnosti pomilostitve. Poleg tega pa v ameriških zaporih tolpe nekako tolerirajo, saj če se člani ubijajo med seboj, nimajo časa za napade na paznike. V bolj temačnih teorijah, pa naj bi bil takšen sistem tolp celo umetno ustvarjen kot sredstvo za nadzorovanje ujetniške populacije.

Najbolj brutalne tolpe v ameriških zaporih - 7

Neta (Foto: wikimedia.com)

Neta
Tolpa je nastala v poznih 70. letih v zaporu Oso Blanco. Tolpa se je razširila po vzhodni obali ZDA in naj bi danes imela prek 8000 članov. Pripadniki Nete sicer trdijo, da je njihova glavna aktivnost izobraževanje špansko govoreče mladine v zaporih. Seveda pa se pripadniki tolp ukvarjajo tudi z razpečevanjem drog, napadi na pripadnike drugih tolp, vlomi, atentati, izsiljevanjem, pranjem denarja in tako naprej.

415 KUMI
Je zaporniška tolpa Afroameričanov, ki je bila ustanovljena v San Franciscu sredi 80. let. Ime izhaja iz besede svahili in pomeni 10 (4+1+5). Številka 415 naj bi pomenila vnovično zavzetje ulic za vsako ceno. KUMI so znani po tem, da poskušajo v svoje vrste rekrutirati tudi paznike v zaporu, ki jim pomagajo pri atentatih na člane drugih tolp.

Najbolj brutalne tolpe v ameriških zaporih - 4

Dead Man Inc (Foto: wikimedia.com)

Dead Man Inc
Tolpa je bila v osnovi belska organizacija, nastala pa je v 90. letih v Marrylandu. Eden od treh ustanoviteljev Perry Roark se je najprej poskušal pridružiti tolpi z imenom Black Guerrilla Family, vendar so ga zavrnili in ustanovil je svojo tolpo, ki nekako sledi ideji Black Guerrilla Family, kar v bistvu pomeni, da so naravnani proti vladi. Tolpa je hitro pridobila na številu članov, saj se jim je pridružilo večje število manjših tolp in je danes ena največjih na področju vzhodne obale. Znani so po brutalnih napadih na druge zapornike in paznike, menda pa naj bi izvrševali umore po navodilu Black Guerrilla Family. Tolpi so se lahko pridružili tudi nebelci, vendar so pozneje višji voditelji izdali ukaz, da morajo vsi pripadniki drugih ras iz tolpe izstopiti do 13. 4. 2009.

Nazi Low Riders
Je najhitreje rastoča zaporniška tolpa v Kaliforniji. Nastali so leta 1970 ter so znani po napadih na druge zapornike in paznike. So tudi nasprotniki nekoliko bolj znane zaporniške tolpe z imenom Aryan Brotherhood in jih celo poskušajo nadvladati. Njihova kriminalna dejanja so pogosto povezana z rasizmom in znan primer je bil, ko sta dva pripadnika tolpe leta 1996 do smrti pretepla temnopoltega najstnika.

Texas Syndicate
Tolpa je nastala v začetku 70. let v zaporu Folsom v Kaliforniji. Nastali naj bi kot odgovor drugim tolpam, kot sta Aryan Brotherhood in Mexican Mafia. Danes ima tolpa prek 20.000 članov v in izven zaporov. Tako kot druge tolpe se tudi ta ukvarja s praktično vsemi oblikami kriminala. Člani tolpe, ki pridejo iz zapora, morajo nato od svojih dejavnosti tolpi plačevati 10 odstotkov svojih prihodkov.

Najbolj brutalne tolpe v ameriških zaporih - 6

Mara Salvatrucha MS-13 (Foto: wikimedia.com)

Mara Salvatrucha MS-13
MS 13 so ustanovili salvadorski priseljenci v 80. letih v Los Angelesu. Trenutno naj bi imeli prek 30.000 članov, tolpa pa je nastala kot neke vrste obrambni mehanizem proti mehiškim združbam. Člani tolpe imajo v veliki večini tetovaže, tako po telesu kot obrazu. Znani so po brutalnih napadih tako v zaporih kot izven njih ter po okrutnih maščevanjih tudi nad nedolžnimi žrtvami. Eden takšnih primerov se je zgodil leta 2006, ko je 21-letni član tolpe ustrelil 48-letnega moškega ter njegova 20- in 16-letna sinova, zato ker je oče za nekaj sekund zablokiral izvoz, prek katerega je hotel peljati z avtomobilom.

Najbolj brutalne tolpe v ameriških zaporih - 5

Nazi Low Riders (Foto: wikimedia.com)

Black Guerrilla Family
Tolpo je leta 1966 ustanovil George Jackson v Kaliforniji. Skupina je naravnana proti vladi in je najbolj politično usmerjena tolpa na seznamu. Je neke vrste marksistična/maoistična/leninistična organizacija, ki se bori za državni prevrat v ZDA. Vsi člani morajo biti temnopolti. V 90. letih je organizacija začela izgubljati na moči, vendar se je takoj začela povezovati s tolpami, kot so 415, Crips, Bloods in Black Gangster Disciples ter spet pridobila vpliv.

Mexican Mafia
Tudi Mexican mafia je v poznih 50. letih nastala v Kaliforniji. Je ena najstarejših in najmočnejših zaporniških tolp v ZDA. Člani za prepoznavanje pogosto uporabljajo številko 13 (M je trinajsta črka v angleški abecedi). V San Antoniu je prav ta tolpa odgovorna za 10 odstotkov umorov. Novi rekruti morajo pogosto izvršiti umor kot neke vrste iniciacije. Če nalogo zavrnejo, je v veliki večini kazen smrt. Takšna kazen doleti tudi vse, ki naredijo enega od štirih glavnih prekrškov: ovaduštvo, homoseksualnost, strahopetnost in izkazovanje nespoštovanja do ostalih članov. Vendar morajo umor nekega člana potrditi vsaj trije drugi člani.
Leta 1961 so oblasti preselile mladoletne člane
tolpe v zapor v San Quentin med odrasle zapornike in s tem upali, da bodo ustavili njihovo nasilje. 16-letnega člana mehiške mafije je na dvorišču za ‘svojega’ označil 140 kilogramski zapornik. Najstnik je nekaj minut za tem stopil do svojega ‘lastnika’ in ga zabodel do smrti. Na dvorišču je bilo prek 1000 zapornikov, a si nobeden ni upal pričati proti fantu.

Najbolj brutalne tolpe v ameriških zaporih - 8

La Nuestra Familia (Foto: wikimedia.com)

La Nuestra Familia
Tudi La Nuestra Familia je nastala v zaporu Folsom približno leta 1968 in tudi oni so nastali v obrambi pred ‘mehiško mafijo’. Vsi člani morajo biti hispanskega porekla, iniciacije pa potekajo tudi več let, kar v bistvu pomeni, da se lahko tolpi pridružijo le tisti člani, ki so pripravljeni izvrševati najhujša kriminalna dejanja. Člani lahko zapustijo organizacijo samo v krsti.

Aryan Brotherhood
Znani tudi kot AB, so nastali leta 1967 v Kaliforniji. Trenutno naj bi imeli okoli 15.000 članov. Sprva naj bi tolpa nastala zaradi obrambe belcev pred drugimi rasami, nato pa se je počasi preobrazila v močno kriminalno združbo. Verjamejo, kot mnoge druge tolpe, v tako imenovan sistem ‘blood in and blood out’, kar v bistvu pomeni, da mora rekrut nekoga ubiti, da lahko pridobi članstvo in ostane član do smrti. Če želi izstopiti, konča v krsti. AB predstavljajo en odstotek jetniške populacije v ZDA, a so odgovorni za približno 18 odstotkov umorov v jetniških sistemih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s