Brutalne cestne tolpe

Mladostniki, v večini brez izobrazbe, služb in prave perspektive, ki jih večkrat zbliža tudi sovraštvo do drugih ras ali skupin, iščejo varnost pri enako mislečih in tako nastanejo cestne tolpe.

Navadno je članstvo v takšnih skupinah dosmrtno in tisti, ki bi radi izstopili, morajo ali zbežati ali pa se znajdejo v obcestnih jarkih. Tolpe imajo navadno natančno določene kodekse, ki se jih morajo držati. Iniciacije večkrat vključujejo kruto pretepanje novih članov, umore in popolno podrejenost.

Tolpe so infiltrirane v družbo in tudi če katera izgine, se na njenem mestu hitro pojavi druga in zapolni prostor. Skupine, kot so ‘Cripsi’, imajo več kot 30.000 članov, nekatere tolpe imajo svoje pripadnike celo v politiki in so zaradi tega še toliko bolj nevarne. Po ocenah naj bi zaradi agresivnosti različnih tolp umrlo okoli 900.000 ljudi letno. Samo z drogami naj bi cestne skupine zaslužile v povprečju okoli 800.000 dolarjev mesečno. In katere so najhujše cestne tolpe na svetu?

Mara Salvatrucha - MS 13

Mara Salvatrucha – MS 13 (Foto: wikimedia.com)

Mara Salvatrucha – MS 13
Izvira iz Los Angelesa. Ustanovili naj bi jo priseljenci, ki so se zaradi državljanske vojne preselili v ZDA iz Salvadorja. Člani so v glavnem iz osrednje Amerike. Po telesih imajo posebne tetovaže, ki so prepoznavni simboli skupine, pogosto imajo tetovirane tudi obraze. Znani so po nasilju in moralnem kodeksu, ki vključuje neusmiljeno maščevanje. Številka 13 naj bi bila dodana v čast mehiški mafiji. Novi člani morajo zdržati več kot eno minuto brutalnega pretepanja. Nove članice morajo na enkrat seksati z večjo skupino članov.
Eden njihovih najhujših zločinov se je zgodil 23. decembra leta 2004, ko je šest članov v Hondurasu streljalo na avtobus, v katerem so bile predvsem ženske in otroci. Umrlo je vseh 28 potnikov, saj sta dva člana odšla na avtobus in usmrtila ranjence ter tiste, ki so se uspeli izogniti prvi toči krogel. Napad naj bi izvršili zaradi predloga honduraške vlade, da bi uvedli smrtno kazen.

The Crips

Tudi Cripsi so bili ustanovljeni v Los Angelesu, leta 1971. Ustanovila sta jih Olds Raymond Washington in Stanley Williams, ko sta bila stara komaj petnajst let. Danes naj bi imeli že okoli 35.000 članov, predvsem afro-ameriškega porekla. Člani so najprej nosili prepoznavno modro barvo, kasneje so zaradi policije ta običaj opustili. Droge, umori, posilstva, ropi, izsiljevanja. Cripsi so vmešani v praktično vse vrste kriminalnih dejanj in ocenjuje se, da obstaja približno 800 skupin in nekatere so med seboj v odkriti vojni. Znani so tudi po tem, da se izogibajo določenim črkam, kot je recimo ‘B’, zaradi večnih sovražnikov Bloodsov.

Crips-Bloods

Crips-Bloods (Foto: wikimedia.com)

Bloods
So nastali pravzaprav kot nasprotniki Cripsom v sedemdesetih. Tudi Bloodsi so sestavljeni iz več skupin, ki so neodvisne druga od druge. Povezani so z vsemi vrstami kriminala, v glavnem pa se ukvarjajo s preprodajanjem drog. Njihov simbol je rdeča barva in posebni ročni signali. Pristopna dejanja vključujejo ropanje z noži, pri katerem žrtve zabodejo. Člani so v glavnem afro-ameriškega porekla.

Los Zetas
Kriminalna organizacija v Mehiki, ki se v glavnem ukvarja s preprodajo drog. Ustanovili naj bi jo člani elitne enote, ki so dezertirali iz mehiške vojske. Sprva naj bi jih kot neke vrste vojake najel mehiški kartel, imenovan Zalivski kartel. Leta 2010 so postali neodvisni od Zalivskega kartela in zavezniki so postali sovražniki. Los Zetas so eni najbolj tehnološko opremljenih, sofisticiranih in nasilnih paramilitarističnih skupin na svetu. Svoje operacije so iz obeh Amerik razširili tudi v Evropo. Los Zetas imajo kampe, v katerih trenirajo nove rekrute. Sestavljeni so v obliki celic, tako da če policisti odkrijejo eno celico, ne dobijo informacij o drugi. Sumijo jih, da so bili v letu 2008 odgovorni za smrt več kot 5000 ljudi. Med žrtvami so bili tudi visoki državni uradniki.

Mongrel Mob

Mongrel Mob (Foto: wikimedia.com)


 

Mongrel Mob
Je skupina, ki je nastala okoli leta 1970 na Novi Zelandiji. Njihovi zaščitni barvi sta rdeča in črna, znani pa so tudi po svojih tetovažah po obrazu. Skupina deluje skoraj kot nadomestna družina za brezposelne mladostnike. Člani so v glavnem maorskega in polinezijskega porekla, a so med njimi tudi evropski priseljenci.
Aryan Brotherhood – Arijska bratovščina
Je tolpa, sestavljena izključno iz belcev in v glavnem dejavna v ameriških zaporih. Ocenjuje se, da ima približno 15.000 članov in čeprav predstavljajo le en odstotek ‘prebivalcev’ v zaporih, so odgovorni za kar 18 odstotkov vseh umorov, ki se zgodijo v njih. Kot večina tolp imajo tudi oni posebne tetovaže, po katerih se razlikujejo od drugih skupin. Navadno so to nacistični in/ali keltski simboli.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s